UN ESPAI DE REFERÈNCIA

Èxit de la VIII edició de les Jornades del Millars

La cita posa en valor el treball de la guarderia rural i el patrimoni hidràulic

Enguany el colofó el va posar l’activitat d’observació d’ocells o ‘birdwatching’.

Enguany el colofó el va posar l’activitat d’observació d’ocells o ‘birdwatching’.

La VIII edició de les Jornades del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars ha permés donar a conéixer aspectes del riu i el seu entorn al seu pas per Vila-real, Almassora i Burriana.

Els guardes rurals del Consorci van ser els protagonistes d’una de les conferències. Ells estan 365 dies a l’any en contacte amb el riu, observant l’evolució de la fauna, realitzant censos d’ocells i control d’espècies, observant si hi ha flora invasora, evitant els abocaments, prevenint els incendis, informant de qualsevol incidència, controlant la pesca i la caça il·legal. Des de 2007 asseguren que "l’evolució en el paisatge ha sigut tremenda. Hem comprovat que la presència d’espècies com la llúdria o ocells és molt més freqüent, la qual cosa ens dona una idea de la millora mediambiental del riu".

Activitats

El Consorci també col·labora amb la Generalitat valenciana en el projecte Desencanyar, que pretén retirar les canyes invasores dels llits dels rius, afavorint la volta d’espècies autòctones. El tècnic de la Xarxa Natura 2000, Josep Carda, va explicar la labor que hi ha en marxa perquè la canya deixe d’ocupar moltes hectàrees. I es que el riu Millars té innombrables vincles amb els pobles que travessa. Els molins i l’activitat relacionada amb aquestes històriques construccions: la molineria. Aquest va ser l’eix de la xarrada de l’especialista, Vicent Ginés. Els usos dels molins han sigut innombrables i encara es conserven vestigis d’aquests edificis com el Molí de l’Ermita de Vila-real, que va ser visitat pels assistents.

Els assistents van coneixer com les infraestructures hidràuliques han modelat el riu.

Els assistents van coneixer com les infraestructures hidràuliques han modelat el riu.

D’altra banda, la Comunitat de Regants de Vila-real va mostrar com les infraestructures hidràuliques han modelat el riu. En l’assut de Vila-real van contar com funciona el repartiment de reg a la comarca de la Plana i la infraestructura relacionada amb la derivació de l’aigua del Millars.

Enguany, el colofó el va posar l’activitat d’observació d’ocells o birdwatching. Yanina Maggiotto, de Visit Natura, va guiar als assistents per la platja d’Almassora i les Goles, entre Almassora i Borriana. Allí, proveïts de telescopis i prismàtics, els asistents a les jornades van albirar més de 30 espècies d’ocells.