L'UJI i el Cefire lliuren els guardons als joves investigadors del concurs 'El gust d'investigar'

La jornada científica premia els treballs de recerca realitzats al llarg del curs pels estudiants d'ESO i batxillerat

Els joves investigadors i investigadores de la jornada «El gust d'investigar» de l'UJI i el Cefire

Els joves investigadors i investigadores de la jornada «El gust d'investigar» de l'UJI i el Cefire / Damián Llorens

R. D. M.

El lliurament de premis de la XIII Reunió Científica «El gust d'investigar» ha posat el punt final a la jornada celebrada a l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals (ESTCE) de la Universitat Jaume I, en la qual s'han presentat disset treballs de recerca realitzats al llarg del curs acadèmic per joves investigadors i investigadores d'ESO i batxillerat. A més, els grups també havien confeccionat un pòster explicatiu que s'ha exposat a l'entrada de l'Aula Magna de l'Escola.

Sergio Meseguer, en representació del Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius (Cefire) de Castelló ha explicat que és necessari comptar amb espais en els quals es compartisca el valor de la ciència i la tecnologia i ha agraït, especialment al professorat i a l'alumnat, l'esforç realitzat fora d'hores lectives per a dur a terme els projectes d'investigació.

El director de la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana, Lluís Martínez, ha felicitat a tots els grups i al seu professorat pel treball realitzat durant tot l'any i els ha recordat que, així com està el «gust d'investigar i ara el gust de compartir», també està el «gust de comunicar i divulgar» a la resta de la societat els coneixements adquirits amb la investigació perquè tots avancem junts.

La directora de l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals, Ana Piquer, ha comentat que el concurs és una manera de mostrar una de les facetes que es realitza diàriament en la universitat perquè l'alumnat la conega i sàpiga que a més d'investigar, el professorat també ha de compartir aquests nous coneixements en congressos amb la resta dels seus col·legues i també amb la societat, perquè el que «la ciència cerca solucions globals a problemes com les malalties, el canvi climàtic o les infraestructures, per exemple, amb la finalitat de millorar la vida de les persones», ha afegit.

Després de la presentació oral dels nou treballs de recerca durant el matí, el catedràtic de l'UJI i director del Grup INGRES (Enginyeria de Residus i Sostenibilitat), Antonio Gallardo Izquierdo, ha impartit una conferència sobre «Com contribuir a la millora de l'economia circular».

L'investigador també ha enunciat algunes de les opcions que els consumidors tenen per a contribuir a l'economia circular, com ara minimitzar la generació d'envasos (usant envasos més grans o compostables i les compres a granel); disminuint els residus alimentaris (ajustant les compres); allargant la vida útil dels béns de consum (amb reparacions o donacions) i el foment de l'ús comunitari (com el transport compartit o les bugaderies públiques). 

Premiats amb «El Gust d’Investigar»

El premi de l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals ha sigut per a la investigació titulada «VESPRANET: Connectivitat wifi vespertina» presentada per l'IES Maestrat de Sant Mateu. L'equip guanyador en l'Àrea de Matemàtiques, Física i Química ha sigut un equip de l'IES Gilabert de Centelles de Nules amb el treball «L'estat dels aliments. Indicadors naturals».

En les àrees de Ciències de la Vida, la Terra i el Medi Ambient i Tecnologia i Enginyeria els guardons han sigut per a alumnat de l'IES Penyagolosa de Castelló de la Plana, en la primera per una «Investigació de microplàstics en l'aigua» i en la segona pel treball «Disseny i construcció d'un habitatge sostenible».

El guardó a la millor presentació oral ha recaigut en l'IES Matilde Salvador, pel treball «Disseny d'objectes 3D per al col·lectiu de Parkinson». I el premi al millor pòster ha sigut per a «La mar en la nostra pell. La planta posidònia» de l'IES Torre del Rei d'Orpesa.

El concurs «El gust d'investigar», organitzat per l'ESTCE i el CEFIRE de Castelló, ha comptat amb el patrocini de la Càtedra bp de Medi Ambient Industrial, l'Aula Fundació Torrecid de Lideratge i Innovació, l'Aula Zschimmer & Schwarz de Química Sostenible i Circular, les empreses Aquarama i Becsa, i el Vicerectorat d'Estudiantat i Vida Saludable i la Unitat de Cultura Científica i Ciència Ciutadana del Vicerectorat d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica de l'UJI.

El comitè científic d'aquesta edició ha estat format per Sergio Meseguer de CEFIRE Castelló; M. Victoria Ibáñez, Antonio Gallardo, Ana Belén Vicente, José A. Mata, Lluís Martínez i Iván Sorribes de l'UJI i Arianna Renau de la Càtedra FACSA-UJI. L'objectiu del concurs és que els joves, en equips d'un màxim de tres persones i tutoritzats pel seu professorat, desenvolupen un treball de recerca en diverses àrees de coneixement. En aquesta edició han participat cinc centres de Castelló de la Plana, Nules, Sant Mateu i Orpesa.